adriennenijssen

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu

Recensie NDB/Biblion

Boeken > Het paradijs ontvlucht

Adriënne door NDB Biblion vergeleken met Franca Treur en Jan Siebelink!
Lees de complete recensie hieronder.

Een 37-jarige Jehovah's Getuige verlaat haar streng gelovige en strikt gereglementeerde gemeenschap en blikt kritisch terug op haar religieuze verleden.

Afvalligheid gaat soms met de nodige geestelijke problemen gepaard en ook de hoofdpersoon in dit boek bezoekt veelvuldig therapeuten en psychiaters die een reeks van stoornissen vaststellen. Een bijkomend probleem is haar seksuele geaardheid. Als jong meisje voelde ze zich al aangetrokken tot haar seksegenoten, maar pas op haar 37e komt ze uit de kast. Ze meldt dit aan de voorgangers van haar religieuze gemeenschap, beseffend dat dit leidt tot uitstoting. Inmiddels gescheiden van haar echtgenoot, probeert ze haar leven weer op te pakken. Het is moeilijk uit dit relaas op te maken of  haar geestelijke labiliteit voortvloeit uit haar godsdienstige affiniteit.

Het is een bekend genre: op veel plekken in het boek had ook gereformeerd of evangelisch kunnen staan of andere streng gelovige overtuigingen. Het typische jargon van de Jehovah's Getuigen - termen als pioniers en velddienst - wordt niet uitgelegd. Qua inhoud vergelijkbaar met werk van auteurs als Paulo van Vliet (ex JG), Franca Treur, Jan Siebelink.

NDB/Biblion, september 2019

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu